Hoe maak je medewerkers bewust?

>90% van security incidenten ontstaan doordat medewerkers onbewust fouten maken. Computers, firewalls en andere ICT oplossingen stel je in en volgen de instructies, mensen zijn allemaal verschillend en zijn veel moeilijker te sturen. Door medewerkers bewust te maken van risico’s van informatie-uitwisseling kun je als organisatie veel narigheid voorkomen. Maar hoe creëer je bewustwording? Een pittige opgave!

Meer lezen
Ransomware. Wat is het en hoe kun je voorkomen dat je wordt getroffen?

Ransomware levert (cyber)criminelen meer geld op dan de internationale drugshandel. Het is dus niet voor niets dat zowel Interpol als de NCTV waarschuwen voor deze vorm van internetcriminaliteit. Recentelijk werden vele organisaties de dupe van ransomware doordat een Russische groep cybercriminelen een Amerikaanse leverancier van software hackte en zodoende bij veel van haar klanten kon ‘binnenkomen’. Het voorkomen van een infectie door ransomware heeft een zeer hoge prioriteit. Maar hoe voorkom je dat je wordt getroffen?

Meer lezen
Het ideale wachtwoord? 5 tips

Het bedenken van weer een nieuw wachtwoord is vaak een verplicht nummer. Een nieuwe letter of ander cijfers achter het bestaande wachtwoord toevoegen? De naam en het geboortejaar van je oudste dochter? Je weet natuurlijk dat een wachtwoord belangrijk is. Kijk maar eens naar het recent verschenen artikel van de NCTV over de toename van het aantal cyberaanvallen, maar je wil een wachtwoord ook makkelijk kunnen onthouden. Je zoekt een balans tussen een moeilijk te kraken wachtwoord en en een wachtwoord dat goed te onthouden is. Hieronder enkele tips voor je.

Meer lezen
Cyberaanval. Wat kun je doen?

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) is de dreiging van cybercriminaliteit nog nooit zo groot geweest. De omvang en professionaliteit van cybercriminaliteit neemt sterk toe. Het ‘verdienmodel’ van cybercriminelen wordt door hun succes gestimuleerd en trekt andere criminelen aan. gevolg: een steeds groter wordend gevaar volgens het rapport van de NCTV. De vraag is wat je als organisatie hier tegen kunt doen? Hieronder interessante tips waardoor jij en je organisatie beter beschermt zijn tegen cyberaanvallen.

Meer lezen
Databeleid: Noodzakelijk of overbodig

Wij produceren met z’n allen dagelijks zo’n 44 zettabytes (volgens metingen van SeedScientific). Dit is 44 miljard terabyte (ter vergelijking: in de nieuwe Iphone 13 komt voor het eerst een versie met 1 terabyte). Ongelofelijke hoeveelheden, maar een feit is dat veel van deze data onbenut blijft voor organisaties. Met de juiste aanpak en tools is het mogelijk relevante data om te zetten naar waardevolle en bruikbare informatie.

Meer lezen
De 7 belangrijkste wetten en regels met betrekking tot informatiebeveiliging en privacy

De ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving met betrekking tot informatiebeveiliging en privacy gaan snel. Met de invoering van de AVG in mei 2018 zijn organisaties zich bewuster geworden van het belang van het nemen van passende maatregelen om veilig met (persoons)gegevens om te gaan. Maar welke wetten en regels zijn er allemaal? En wat houden deze wetten in? Hieronder de 7 belangrijkste wetten en regels in een notendop.

Meer lezen
Zo stimuleer je het bewustzijn van je medewerkers

Uit alle onderzoeken blijkt dat medewerkers de zwakste schakel is in de informatiebeveiliging. Uiteraard zijn technische en organisatorische maatregelen belangrijk, maar zonder medewerkers die zich bewust zijn van de risico’s is er nog steeds een hoog risico op incidenten met alle vervelende consequenties van dien. Hoe stimuleer je dan het bewustzijn zijn? Hoe meet ik of de inspanningen die ik doe succesvol zijn?

Meer lezen
5 tips voor veilig thuiswerken

Mede door COVID-19 is thuiswerken de norm geworden. De verwachting is dat ook na de Corona-crisis thuiswerken voor minimaal 50% van de werktijden zal blijven bestaan. De Corona-crisis heeft ook cybercriminelen geprikkeld om thuiswerkers in de val te lokken. En met succes. Europol meldde recentelijk een enorme toename van cybercriminaliteit door Corona.

Meer lezen
Hoe herken ik een phishing e-mail? 5 tips

5 tips om phishing e-mails te herkennen

Cybercriminelen worden met de dag sluwer en bedienen zich van de laatste (technische) ontwikkelingen. Ook krijgen cybercriminelen steeds meer (persoons)data ter beschikking door alle datalekken die ontstaan waardoor ze heel gericht en gepersonaliseerd hun slachtoffers kunnen benaderen. Door goed op te letten en onderstaande 5 tips toe te passen kun je veel ellende voorkomen.

Meer lezen