Het ideale wachtwoord? 5 tips

subscribe-3534409_1280.jpg

Het bedenken van weer een nieuw wachtwoord is vaak een verplicht nummer. Een andere letter of ander cijfers achter het bestaande wachtwoord toevoegen? De naam en het geboortejaar van je oudste dochter? Je weet natuurlijk dat een wachtwoord belangrijk is. Kijk maar eens naar het recent verschenen artikel van de NCTV over de toename van het aantal cyberaanvallen, maar je wil een wachtwoord ook makkelijk kunnen onthouden. Je zoekt een balans tussen een moeilijk te kraken wachtwoord en een wachtwoord dat goed te onthouden is. Hieronder enkele tips voor je.

Hoe snel zijn cybercriminelen eigenlijk met het kraken van een wachtwoord?

Wist je dat een cybercrimineel ongeveer 4 seconden nodig heeft om een wachtwoord dat bestaat uit 9 nummers te kraken en 12 jaar om een wachtwoord te kraken dat bestaat uit een combinatie van 9 verschillende karakters (cijfers, hoofd- en kleine letters en symbolen)? Zie onderstaande tabel.

Pic.jpg


5 tips om het ideale wachtwoord te bedenken

Brian Barrett is Executive Editor, News bij Wired en helemaal los op wachtwoorden. Hij heeft de volgende 5 tips voor je.

1. Denk in lengte, niet in complexiteit

Een langer wachtwoord is sowieso beter dan een lukraak gekozen wachtwoord. Hij moet minstens 12 – 15 karakters lang zijn. Meestal kun je een wachtwoord het beste met een simpel woord en twee hoofdletters, nummers of symbolen maken. Denk aan een wachtwoord als ‘appeltaart’. Voeg hier een hoofdletter, cijfer en symbool aan toe. Dan krijg je: 1appeLTaart!.

2. Denk gek

Dan bedoelen we niet ‘111111111’, maar gemixt. Als je langere wachtwoorden gebaseerd zijn op simpele patronen, kan je wachtwoord binnen enkele seconden zijn gekraakt. Vermijd alledaagse sporten, idolen en bekende films/series te vermijden. Kies een wachtwoord die niemand anders zou kiezen of waar je iedere dag aan herinnert wil worden.

3. Zet geen cijfers aan het begin of einde van het wachtwoord

Experts raden altijd aan om hoofdletters, nummers en symbolen toe te voegen. Heel goed, maar zet ze nooit aan het begin of aan het einde. De meeste mensen zetten hoofdletters aan het begin en cijfers en symbolen aan het einde. Cybercriminelen weten dat ook.

4. Ieder domein een ander wachtwoord

Gebruik je wachtwoord niet voor meerdere accounts. Ook niet als je alle adviezen en tips hebt opgevolgd. Want als een hacker je wachtwoord eenmaal heeft geraden, kan hij al je accounts in. Er zijn zelfs organisaties waar het verplicht is om voor ieder verschillend domein een goed wachtwoord maken: zakelijk werk, e-mail, correspondentie met banken, social media etc. Wordt het teveel? Bewaar wachtwoorden in een wachtwoordmanager.

5. Verander je wachtwoord niet te vaak

Besteed liever aandacht aan betere en langere wachtwoorden dan dat gebruikers om de één of twee maanden hun wachtwoord moeten wijzigen. Dit moedigt sterke wachtwoorden aan en hierdoor vermijd je simpele patronen. Er is namelijk geen bewijs dat vaak gewijzigde wachtwoorden niet te hacken zijn.

Gebruik deze wachtwoorden nooit

Net als hele goede wachtwoorden als LieverU2DanDe6eVanBeethoven! en WilIkEenKatOf10Honden zijn er ook veel echt slechte wachtwoorden. Er is zelfs een website (de laatste update is van 2014, maar hij is nog steeds erg leuk) waar de top 100 slechtste wachtwoorden staan. De slechtste zijn 123456 en password. Bekijk deze website eens en vergelijk de opgesomde wachtwoorden met die van jou.

#Aim2Secure