Temperatuur van medewerkers meten mag niet

temperatuur-meten-AP-bewustzijn-awareness

In de strijd tegen Corona en de druk om bedrijfsvoeringen weer op te starten na een periode van lock down halen werkgevers van alles uit de kast, waaronder het meten van de temperatuur van medewerkers. Er komen de laatste tijd veel meldingen bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) binnen. Werkgevers handelen hiermee echter in de strijd met de privacywetgeving (AVG) en riskeren een boete.

Risico op boetes

Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP: ‘Natuurlijk willen we allemaal zo snel mogelijk weer aan het werk en deze coronacrisis achter ons laten. We horen dat allerlei organisaties verschillende middelen inzetten om mensen snel te kunnen controleren op koorts. Niet alleen met een thermometer, maar ook met thermische camera’s. Dat mag niet. Vanuit de privacywet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), is dit een ernstige overtreding. Als dit gebeurt, zullen we als AP handhavend optreden. We willen niet over een paar maanden wakker worden in een samenleving met een soort Chinese toestanden, waarin de werkgever voortdurend met je meekijkt en zelfs je zorggegevens kan inzien en daaraan allerlei consequenties kan verbinden.

Verboden om gezondheidsgegevens te verwerken

In de wetgeving staat dat het verboden is gezondheidsgegevens, waaronder de temperatuur, te verwerken. Werkgevers denken dat dit mag zodra een medewerker hiervoor toestemming heeft verleend. Dit is echter niet waar omdat er bij een werkgever-, werknemer-relatie geen sprake is van gelijkwaardigheid waardoor de medewerker zich onder druk gezet kan voelen. Werkgevers mogen volgens wet zelfs niet naar de gezondheid van medewerkers vragen, laat staan dat ze medische gegevens mogen verwerken.

#communityAim2Secure

#Aim2Awareness

#Aim2Legal