Professor ziet privacy-risico's in afhankelijkheid van Apple en Google bij corona-app

awareness-bewustzijn

Professor Bart Jacobs, als wiskundige en filosoof gespecialiseerd in computerbeveiliging bij de Radboud Universiteit Nijmegen ziet forse privacy-risico’s door de afhankelijkheid van Apple en Google bij het gebruik van de corona-app.

Apple en Google hebben technologie ontwikkeld die de uitwisseling van data van Google/ Android toestellen met die van Apple mogelijk maken. Bij het gebruik van de corona-app is het noodzakelijk dat bluetooth op de achtergrond draait. Apple heeft inmiddels haar instellingen aangepast zodat dit mogelijk is wanneer deze uitwisselings-technologie wordt gebruikt. Daarmee is de weg vrijgemaakt om ontwikkelde corona-apps te laten functioneren. Ook zullen Apple en Google via een update een vaste functie in het besturingssysteem van toestellen installeren. Nadat deze contact tracing functie, Google Apple Contact Tracing platform (GACT) eenmaal geïnstalleerd is. is deze niet meer te verwijderen. Deze functie wordt binnenkort via een update direct in het besturingssysteem opgenomen.

"Contact tracing is daardoor niet langer beperkt in tijd of beperkt in gebruik om alleen de verspreiding van het coronavirus te traceren en beperken. Dit houdt in dat twee zeer belangrijke waarborgen om onze privacy te beschermen overboord worden gegooid", aldus universitair hoofddocent Jaap-Henk Hoekman in zijn persoonlijke blog.

"Hier wordt technologie gebruikt waar dictators toch heel erg opgewonden van raken", aldus Jacobs tegenover Nieuwsuur. "Google en Apple slaan de data van gebruikers niet centraal op, maar ze kunnen een knop omzetten dat het wel gebeurt. We zijn afhankelijk van beloftes die in Silicon Valley gemaakt worden."

#Aim2Community

#Aim2Management