Cybercriminelen boeken in Coronatijd veel succes
In deze bijzondere tijd maken cybercriminelen gebruik van angst en twijfel. Door het uitvoeren van cybercriminele acties weten ze successen te boeken en zodoende financieel gewin te behalen. Er is sinds de Corona-uitbraak een explosie van cybercriminaliteit op het web zichtbaar. Hieronder enkele van deze acties die momenteel succes voor cybercriminelen opleveren. Door hier bewust van te zijn kun jij voorkomen hier de dupe van te worden.
Coronavirus apps op het web
Er circuleren apps die aangeven dat ze nuttige coronavirus informatie bevatten. In werkelijkheid bevatten deze apps geavanceerde malware die “CovidLock” wordt genoemd. Een variant van ransomware. Deze malware stelt de cybercrimineel in staat om de schermbeveiliging van je telefoon te wijzigen waardoor gebruikers geen gebruik meer kunnen maken van hun telefoon. Vervolgens worden deze gebruikers benaderd door de cybercriminelen en kunnen ze tegen betaling een code krijgen om hun scherm te ontgrendelen.
Phishing doet het juist nu extra goed
Phising e-mails, SMS en WhatsApp wordt massaal gebruikt om mensen te verleiden op een link te klikken. Vaak staat er informatie over corona in zo’n bericht wat dan gaat over vaccins, beschermende tips, reinigingsmiddelen of mondkapjes. Zodra iemand op zo’n link klinkt wordt naar zijn persoonlijke gegevens gevraagd. Zodra cybercriminelen over deze persoonlijke gegevens beschikken zullen ze proberen toegang te krijgen tot bankrekeningen of zullen ze proberen je computer ‘op slot’ te zetten en je vervolgens om geld te vragen om je computer weer te kunnen ontgrendelen.
Valse afzender/ domein
Cybercriminelen kunnen steeds beter de identiteit van een autoriteit aannemen. Zo wordt de WHO, het RIVM of een andere autoriteit gebruikt om de inhoud van e-mails, SMS en WhatsApp geloofwaardiger te maken.
Pas op met online vergaderen
In deze tijd wordt er veel gebruik gemaakt van platformen als Zoom en Teams. Door kwetsbaarheden in de beveiliging van Zoom zijn veel organisaties gestopt met met het gebruik van Zoom. Cybercriminelen nemen de controle over schermen over tonen bijvoorbeeld pornografische of gewelddadige beelden. Ook proberen ze gebruikers te verleiden op links te klikken waarachter malware zit. De beste manier is toegangsinformatie over online vergaderen enkel deelt met andere deelnemers en om enkel gekeurde applicaties te downloaden van officiële platforms zoals Google Play of Apple Store.
Facturen met valse gegevens
Cybercriminelen maken ook dankbaar gebruik van deze tijd om facturen voor niet bestelde ontsmettingsmiddelen, mondkapjes of andere benodigdheden te sturen.
Samenvattend: neem passende organisatorische en technische maatregelen
Cybercriminelen proberen in deze bijzondere tijd gebruik te maken van de angst en twijfel die er heerst én ze zijn er ogenschijnlijk succesvol in gezien de hoeveelheid pogingen die er worden geregistreerd. Het is ronduit belachelijk dat er over de ruggen van veel mensen die belangrijk werk doen, van zieken en andere kwetsbaren cybercriminelen financieel gewin behalen. Door bewust te zijn van de risico’s, goed te blijven opletten, de officiële informatiekanalen en geautoriseerde apps te gebruiken maken we het met z’n allen cybercriminelen moeilijk.
#communityAim2Secure
#Aim2Awareness
#Aim2AVG